تعاریف پایه
بیشتر ما انسانها کلمه زخم بستر یا به اصطلاح زخم فشاری را شنیده ایم اما چرا؟ زمانی که پوست و بافت های زیر پوست برای مدت طولانی در حالت فشار قرار بگیرند زخم ایجاد می شود. و این عمل به خاطر قرار گرفتن پوست روی استخوان و برجسته شدن آن است و بیشتر این عارضه در کسانی می بینیم که برای مدت نه چندان طولانی در بستر هستند. به هر دلیلی در یک منطقه بافتی فشاری بیش از 28 میلیمتر جیوه به مدت بیشتر از مدت دو ساعت باعث ایجاد زخم خواهد شد.
بعضی از افراد بر این باور هستند که زخم بستر در زمان طولانی ایجاد می شود. در صورتی که شروع زخم بستر می تواند حتی بعد از دو الی سه ساعت اول رخ دهد و آسیب بافتی ایجاد شده منجر به زخم عمیق شود حتی در یک جوان که به دلیل شکستگی استخوان ران در بستر می باشد.
زخم بستر چگونه ایجاد میشود ؟
به هر دلیلی که بیمار در بستر بیماری به مانند شروع زخم بستر خواهد داد برای مثال بیماری که دچار ضایعه نخاعی شده باشد یا عمل جراحی که نیاز به استراحت مطلق دارد بیشتر نواحی نزدیک به استخوان مثل پاشنه پا، باتکس (باسن ها)، کتف ها، ناحیه پس سری بین زانو ها و… که پوست به استخوان نزدیک است احتمال ایجاد زخم بستر میباشد.
اما چگونه پیشگیری کنیم ؟
بیمارهایی که در تخت بستری هستند باید به طور مدام تغییر موقعیت دهند. و روی یک موضع فشار مداوم وارد نکنند بدین صورت که هر دو ساعت پهلو به پهلو شوید. و اگر فشاری روی یک موضع است گردید کمتر از دو ساعت اقدام کنید و افرادی که در طول روز زمان طولانی را روی ویلچر هستند باید دقت داشته باشند که هر یک ساعت یکبار به مدت چند دقیقه جابجایی داشته باشند خودشان را بالا نگه دارند از تشک های مخصوص ویلچر استفاده کنند.
به هیچ عنوان خود را روی زمین کشید و سعی به بلند کردن منطقه تحت فشار کنید اگر قادر به حرکت نیست به همراه بگوید با من حرف شما را جابجا کند. و اگر در بستر هستید و قادر به دستشویی رفتن برای تخته نیستید. بعد از اجابت مزاج مقعد را با دستمال مرطوب و یا آب تمیز کنید و هیچ آلودگی روی پوست باقی نماند و دستمال راحت و محکم روی پوست نکشید.
نواحی چین خورده و در ارتباط با زمین که عرق کرده و خیس شده اند. را باید کامل خشک کنید. فقط باید توجه داشت که به هیچ عنوان از الکل برای خشک کردن استفاده نکنید. زیرا باعث خشک شدن و شکننده شدن پوست میشود و احتمال ابتلا را بالاتر می برد و هرگز مرحله سیر بیمار جمع نشود و همیشه تمیز نگه داشته شود و از لباس های نرم و راحت استفاده شود و روکش تشک تخت مترجم نخی باشد.
برای بهبود زخم بستر چه چیزی بخوریم؟
باید تغذیه مناسبی وجود داشته باشد تا از زخم جلوگیری شود میتوان از ویتامین های A.E استفاده کرد همچنین میوه ها و قرص هایی که حاوی ویتامین سی هستند یا سفیده تخم مرغ که حاوی پروتئین است. و کسانی که محدودیت خوراکی ندارد می تواند از غذاهای پروتئین دار مثل گوشت و ماهی استفاده کنند.
زخم بستر چه علائمی دارد
- تخلیه مایع چرکی مانند از موضع زخم
- خنک یا گرم تر بودن موضع نسبت به مابقی اندام ها
- تورم در ناحیه
تشک مواج چیست
تشک مواج یک تشک بیمارستانی برای افرادی که در بستر هستند بسیار مفید است. زیرا تحرک را در فرد برقرار می کند و انواع آن تخم مرغی و سلولی دارد که طبق وضع بیمار و مدت زمان بی تحرکی و ماندن در بستر تعیین میشود. این تشک و را به صورت مناسب پخش میکند و مانع ایجاد فشار به یک نقطه می شود. و به صورت یکی در میان توسط موتور و برق متصل به آن باد خالی و پر میشود و فرد این حرکت را زیر خود حس میکند.