انسولین لومیر
انسولین لومیر (Levemir) یکی از انواع انسولینهای طولانی اثر است که به طور خاص توسط فناوری DNA نوترکیب (rDNA) برای کمک به کنترل قند خون در بزرگسالان و کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 و بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 طراحی شده است. لومیر برای درمان کتواسیدوز دیابتی استفاده نمیشود.
انسولین لومیر در واقع همان انسولین دتمیر (Detemir) است که یک انسولین مصنوعی ساخته شده جهت آزادسازی آرام انسولین در بدن میباشد و با تاثیر ماندگار و 24 ساعته ی خود، سطح قند خون را در طول شبانه روز ثابت نگه میدارد.
انسولین دتمیر به دلیل ساختار منحصر به فردش، طولانی تر از انسولین معمولی عمل میکند. و با فراهم آوردن سطح ثابتی از انسولین، احتمال بروز هایپرگلیسمی در شب را کاهش میدهد. این نوع انسولین برای افرادی که به کنترل دقیقتری نیاز دارند، بسیار مفید و موثر است و با ویژگیهای خاص خود میتواند زندگی روزمرۀ خود را بهبود بخشد.
مصرف انسولین لومیر
در مصرف این انسولین ممکن است پزشک مصرف این دارو را همراه با یک انسولین کوتاه اثر و دیگر داروهای مختص دیابت تجویز کند. لومیر به صورت محلول موجود است و به اشکال ویال و قلم از پیش پر شده ((FlexTouch در دسترس است. ویال حاوی 10 میلیلیتر محلول دارویی و 100 واحد انسولین دتمیر در هر میلیلیتر است.
هر قلم حاوی 3 میلی لیتر محلول دارویی با 100 واحد انسولین دتمیر در هر میلیلیتر است.
نکات تزریق انسولین لومیر
انسولین لومیر فقط به صورت زیرجلدی و طبق دستور پزشک معمولا یک یا دو بار در روز تجویز میشود. معمولا اولین دوز دارو در صبح و دوز دوم با وعده غذایی عصر یا قبل از خواب تزریق میشود. توصیه میشود این انسولین با شام یا قبل از خواب مصرف شود. لومیر میتواند در ناحیۀ شکم (با فاصله 5 سانتیمتر از ناف)، باسن، ران یا پشت بازو تزریق شود.
برای جلوگیری از هایپوگلیسمی از تزریق لومیر در ورید یا عضله خودداری کنید. بعد از هر تزریق محل تزریق برای جلوگیری از آسیبهای پوستی تغییر دهید. تزریق انسولین در پوست حساس یا پوستی که دچار زخم، کبودی یا سفتی شده است، ممانعت دارد.
موارد احتیاط
قبل از استفاده از انسولین ویال و قلم را از نظر آسیب ظاهری بررسی کنید. در صورت تغییر رنگ و عدم یکنواختی محلول در ویال از تزریق آن خودداری کنید. قبل از تزریق ناحیه ی مورد نظر را با الکل ضدعفونی کنید و محل تزریق را بعد از دارو مالش ندهید. ظرف حاوی انسولین باید در شرایط خاصی (دور از گرما و نور) نگهداری شود.
انسولین باید قبل از تزریق به دمای محیط برسد. تزریق آن به صورت سرد ممکن است دردناک باشد. توجه داشته باشید که این محصول نباید با هیچ انسولین دیگری مخلوط شود. از سوزنهای خود مجددا استفاده نکنید و با کسی آن را به اشتراک نگذارید تا احتمال بروز عفونت کاهش یابد. دوز انسولین باید هر روز و با دقت زیادی اندازه گیری شود.
هر تغییری در مقدار انسولین میتواند روی سطح قند خون موثر باشد. نتایج اندازهگیری را با پزشک خود در جریان بگذارید. قبل از تزریق، برچسب روی محصول را با دقت بخوانید و دستورالعمل های پزشک را به طور دقیق دنبال کنید. استفاده از این انسولین در پمپ انفوزیون منع مصرف دارد.
عوارض جانبی مصرف انسولین لومیر
ممکن است بعد از مصرف این دارو در محل تزریق واکنشهایی نظیر خارش، قرمزی بثورات پوستی یا لیپودیستروفی (تغییر ضخامت پوست در نزدیکی محل تزریق) رخ دهد. برخی دیگر از عوارض جانبی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- هایپوگلیسمی به طور شایع (علائم میتوانند به شکل تعریق، تپش قلب، گرسنگی، لرز، درد و سرگیجه بروز دهند. در صورت ماندگار شدن این عوارض به پزشک خود مراجعه کنید.)
- واکنش آلرژیک شدید به انسولین (علائم شامل تعریق، درد و ضعف، خارش و ورم، قرمزی، مشکل تنفسی و تپش قلب میباشند.)
- افزایش وزن
- تورم دست و پاها
موارد منع مصرف و تغییر دوزاژ
در صورت داشتن سابقه ی واکنش آلرژیک به انسولین، ابتلا به بیماری های کلیوی و کبدی، بارداری و مشکلات تیروئیدی به پزشک و یا داروساز خود اطلاع دهید. اگر در دوره مصرف با تغییری در سطح فعالیت بدنی، رژیم غذایی، بیماری و تغییرات وزنی مواجه شدید یا تحت استرس قرار دارید، متخصص خود را در جریان بگذارید تا در صورت نیاز دوز انسولین را تغییر دهد. زمانی که قند خون پایین دارید، از این دارو استفاده نکنید.
لومیر ممکن است با برخی از داروها مانند روزیگلیتازون تداخل دارویی ایجاد کند و عوارض دردسرسازی به دنبال داشته باشد. قبل از جراحی، درباره ی تمام محصولاتی که استفاده میکنید به پزشک خود اطلاع دهید.
سخن آخر
این دارو معمولا با کمترین خطر افت قند خون همراه است و به همین دلیل نقش موثری در بهبود کیفیت زندگی افراد دیابتی مصرف کننده این انسولین دارد. انسولین دتمیر ممکن است همراه با رژیمهای غذایی خاص، نسخههای دارویی، آزمایشات و مراقبتهای پزشکی، به عنوان یک برنامه ی درمانی جامع در جهت مدیریت دیابت و پیشگیری از عوارض آن به کار برده شود.